Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede 10- 16 Mayıs arası Engelliler Haftası olarak kutlanır. Bir hafta boyunca engellilerin sorunlarından bahsedilir, bu sorunlara çözüm yolları düşünülür, engelliliğin önlenmesi konusu işlenir, engellilerin eğitimleri ve iş olanakları üzerinde durulur. Engelliler ile empati kurularak onlara yardımcı olmaya yönelik farkındalık oluşturulmaya çalışılır. Engellilik haftası süresince her gün ayrı bir engel konusu değerlendirmek için program oluşturulmuştur. 10 Mayıs günü açılış günüdür, haftaya başlangıç yapılır. 11 Mayıs görme engelliler günü, 12 Mayıs işitme ve konuşma engelliler günü, 13 Mayıs ortopedik engelliler günü, 14 Mayıs zeka ve ruhsal engelliler günü, 15 Mayıs güçsüz yaşlılar ve korunmaya muhtaç çocuklar günü olarak değerlendirilerek 16 Mayıs'ta kapanış yapılır.
ENGELLİLİĞİN BELLİ BAŞLI NEDENLERİ
Engellilikler akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlik, aşıların zamanında yapılmaması, kazalar gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenleri kısa ve net şekilde açıklamak gerekir.
a) Akraba evliliği:
Doğuştan sakatlıkların önemli bir bölümü akraba evliliklerinden ortaya çıkar. Yakın akrabaların teyze, hala, amca, dayı çocuklarının evliliği sonunda çok sayıda kör, sağır, dilsiz ve zeka geriliği olan çocuklar doğmaktadır.
Ankara ilinde yapılan bir araştırma sonucunda 100 sakat çocuktan 30'unun yakın akraba evliliğinden doğan çocuklar olduğu görülmüştür.
b) Gebelik öncesi tedbirsizlikler:
Bebek bekleyen annelerin sık sık röntgen filmi çektirmesi, doktora gitmeden ilaç alması çok sık sigara ve alkollü içki içmesi doğan çocuğun engelli olmasına neden olur.
c) Aşıların zamanında yapılmaması:
Doğumdan sonraki ilk yılda verem, çocuk felci aşılarının zamanında yaptırılması gerekir. Aşılar zamanında yaptırılmazsa türlü engeller ortaya çıkar. Trahom, çocuk felci, romatizma, kalp ve damar hastalıklarının koruyucu, iyileştirici ilaç ve aşıları vardır. Bu aşı ve ilaçların doktor denetiminde verilmesine özen gösterilmelidir.
d) Kazalar:
İş kazaları, tarım kazaları, trafik kazaları, yangınlar, ateşli silahlar belli başlı sakatlık nedenleridir. Trafik kurallarına uyulmama sonucu her yıl ülkemizde çok sayıda trafik kazaları oluyor. Bu kazalarda çok sayıda yurttaşımız ölüyor. Yukarda sayılan her tür kazadan korunmak, ve sakat kalmamak için dikkatli olalım. Kurallara uyalım. Uymayanları uyaralım.
1. Engelleri bir eksik gibi görmeden, onlara yardımcı olunmalı.
2. Eğitimlerine aksamadan devam edebilmeleri için onlara özel düzenlenmiş alanlar oluşturulmalı.
3. Binaların girişleri uygun hale getirilmeli, merdiven yanlarına rampa koyulmalıdır.
4. Rahat ulaşım sağlayabilmeleri için toplu taşımalarda onlara uygun alanlar oluşturulmalı ve asansörlü merdivenler olmalı.
5. Mümkün olan her alana kabartma yazıları eklenmeli.
6. Asansör düğmeleri herkesin ulaşabileceği şekilde aşağılarda olmalı ve dikey değil yatay yerleştirilmeli.
7. Kaldırımlar ulaşıma uygun hale getirilmeli ve kaldırımlara araçların park etmeleri önlenmeli.
8. Trafik ışıklarına sesli sinyalizasyonlar yerleştirilmeli.
9. Bir gün kendimizin de engelli olabileceğini düşünmeli, hiçbir şey yapmıyorsak bile onların hayatını zorlaştırmamalıyız.
10. En önemlisi onlarla arkadaş olmalı ve engeller konusunda kendimizi eğitmeliyiz.
Kaynak: https://kirikkaleism.saglik.gov.tr/TR38173/1016mayisengellilerhaftasi.html